VU-natuurkundigen geëerd tijdens FYSICA 2017

Promovendus Aernout van der Poel en hoogleraar Jo van den Brand vielen tijdens het jaarlijkse congres van de Nederlandse Natuurkunde Vereniging in de prijzen.

05/09/2017 | 3:19 PM

Aernout-vd-Poel_Fysica2017

Natuurkundige Aernout van der Poel is promovendus bij de AML-groep (Atoms, Molecules and Lasers). Hij won de Young Speaker Contest met zijn praatje over ‘Cold collisions in a molecular synchrotron’. De Young Speakers Contest biedt promovendi en jonge postdocs de mogelijkheid om hun werk in een korte en krachtige presentatie te tonen. Het publiek van FYSICA bepaalt de winnaar, die vervolgens naar huis gaat met 750 euro, een certificaat en eeuwige roem.

Pioniersrol
Hoogleraar bij de VU en Nikhef-onderzoeksleider Jo van den Brand ontving de Physicaprijs. De prijs is hem toegekend vanwege zijn pioniersrol in Nederland in het zoeken naar zwaartekrachtsgolven en in het bijzonder voor zijn bijdragen aan de revolutionaire eerste directe detectie van een zwaartekrachtsgolf in 2015.

Van den Brand sprak na ontvangst van de prijs de Physicalezing uit, waarmee het publiek een mooie kijk in de keuken van de gravitatiegolven kreeg. Jaarlijks wordt de Physicaprijs uitgereikt aan een eminente, in Nederland werkzame natuurkundige. In het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde wordt in de edities van april en mei 2017 aandacht besteed aan het werk van Jo van den Brand.

FYSICA 2018
De prijzen werden uitgereikt tijdens FYSICA 2017, op 7 april in Groningen. Dit jaarlijkse natuurkundecongres wordt georganiseerd door de NNV, de Nederlandse Natuurkunde Vereniging, en gesponsord door grote partijen als NWO, ASML, Philips en Shell. Elke jaar is een andere universiteit medeorganisator. De volgende editie van FYSICA is in Utrecht, hoogstwaarschijnlijk op vrijdag 13 april 2018.